Overslaan en naar de inhoud gaan

Pionieren is verder bouwen op wat werkt

In gesprek met Wim Rogiers, vzw Briek | 9 maart 2018

De Oostendse vrijetijds- en vakantieorganisator voor mensen met een verstandelijke beperking Briek vzw bestaat net twee jaar. In die pionierstijd groeide het aanbod van twee activiteiten per week naar een waaier van 120 activiteiten per kwartaal. Naast sportieve, culturele, culinaire en muzikale vrijetijdsactiviteiten zit er ook een pakket georganiseerde reizen en een Rap op Stap kantoor in de werking. Sinds vorig jaar is Bootsea, een dancefestival voor ‘specials’ bovendien publiekstrekker tot in de uithoeken van eigen land en Nederland.

Mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen, zijn vaak erg eenzaam, vertelt Briek verantwoordelijke Wim Rogiers. Overdag lukt het meestal wel. Dan komt een woonbegeleider langs of gaan ze werken. ‘Maar ’s avonds en in het weekend weegt het alleen zijn zwaar. ‘In onze activiteiten en vakanties participeren ook cliënten die de hele week werken en op de tippen van hun tenen lopen. Die komen er niet toe om in hun eentje een avondje uit of een vakantie te organiseren. Dan is een vlot toegankelijk vrijetijds- en vakantieaanbod een bron van groot contentement’, zegt Wim.

creatief atelier briek
Kunstzinnig bezig zijn bij Briek

 

Boom!

In 2016 startte Briek op kleine schaal, met één activiteit op zaterdagnamiddag. ‘Vanaf toen moesten we eigenlijk de vraag – die heel snel groot werd – gewoon oppikken en creatief volgen’, zegt Wim Rogiers. Ruim 150 mensen met een verstandelijke beperking vinden nu de weg naar Briek. Ze komen sporten, koken, kunst beoefen. Ze bezoeken tentoonstellingen en theater en gaan samen uit. Bij het Rap op Stap kantoor kunnen ze een daguitstap of reis boeken. Briek organiseert regelmatig groepsvakanties.

Reizen, vriendschap  en een nieuw stukje van de wereld zien

De eerste Briek-groepsvakantie dateert van 2016. Die eerste vakantie – en alle latere vakanties – laten opmerkelijke sporen na. Wim: ‘De vakantiegangers zijn meestal mensen uit de omgeving van Oostende. Mensen die vroeger wel samen in het bijzonder onderwijs zaten en mekaar nadien uit het oog verloren, beleven dan plots samen vakantie. Dat is het leuke van onze vakanties: dat de deelnemers er andere mensen ontmoeten die dicht bij huis wonen.

"Op vakantie worden oude banden aangehaald, en groeien nieuwe vriendschappen die nadien overeind kunnen blijven. En dat is prachtig om te zien." - Wim Rogiers

Het is de bedoeling dat de leefwereld van mensen met een verstandelijke beperking groter wordt. Wim: ‘Op vlak van reizen proberen we hen daarom eerst en vooral te laten zien wat er allemaal mogelijk is bij andere organisaties. Zodat ze buiten komen en andere mensen leren kennen. Met onze eigen themavakanties spelen we in op vragen en behoeften van ons publiek. Dat gaat meestal over actieve vakanties, die aantrekkelijk zijn voor mensen tussen 18 en 50 jaar.’

Leefwereld beetje groter maken

Ook door de typische leefgroepvakanties – georganiseerd voor (meestal oudere en zorgbehoevende) bewoners van Duinhelm - waait een nieuwe wind. Vorig jaar organiseerde Briek een gezamenlijke vakantie voor leefgroepbewoners van Duinhelm en de Rozenwingerd. ‘Voor mensen met een ernstige beperking is het belangrijk dat hun vertrouwde begeleiders in de buurt zijn. Door samen vakantie te beleven met mensen die in een andere instelling wonen, ontstonden ook nieuwe contacten. En dat werkte wel. Als nu de mensen van de Rozenwingerd in Oostende komen, springen ze hier binnen voor een tas koffie. En dat is al heel bijzonder. Hun leefwereld is immers smal, en dan is elke kans voor ontmoeting de moeite waard om aan te grijpen. We willen dit soort vakanties verderzetten, misschien met nog een derde partner aan boord.’

Zien wat werkt en daarop verder bouwen: Bootsea!

‘Het is eigenlijk gewoon een kwestie van zien wat er goed gaat, de resultaten naar waarde schatten en daarop voortborduren’, zegt Wim Rogiers. De pijlsnelle uitbouw van het vrijetijdsaanbod en de experimenten met groepsvakanties zijn tekenen van die pioniersgeest. En dan hadden we het nog niet over Bootsea, het dancefestival voor ‘specials’.

Bootsea 2017
Bootsea, dancefeest voor specials

 

Wim: ‘Tijdens onze galabals merkten we dat hedendaagse dancemuziek, electro en house geweldig aanslaan bij ons publiek. Toen kwamen we op het idee om een dancefestival voor specials te organiseren. Er was al wel een schlagerfestival en een rockfestival voor ons publiek, en met dance zouden we iets kunnen toevoegen waar vraag naar is.’ Bij de eerste editie, in 2017, daagden 1500 festivalliefhebbers op uit Vlaanderen en Nederland. Dit jaar zetten Briek en Duinhelm een tweede in de steigers. Het concept: zo gewoon mogelijk, maar aangepast aan wat de specials nodig hebben. Met aangepaste toiletten, pictogrammen, een duidelijk systeem aan de toog, chillout- en welnesszones voor mensen die even op adem willen komen. ‘Dit jaar zoeken we ook samenwerking met lokale hotels, zodat bezoekers die van ver komen nog wat extra toffe dingen in Oostende kunnen beleven.’

Bouwstenen voor pioniers

Goed kijken, uit de band durven springen, gesteund worden door de directie en goesting in actie: dat zijn de sterkten van Briek, zegt Wim.  Briek wordt gemaakt door medewerkers en vrijwilligers die de leefwereld van mensen met een verstandelijke beperking goed begrijpen en een stukje van hun eigen passie voor cultuur, sport, muziek of vakantie met hen willen delen. Met de blik naar buiten, naar al het schoons wat te beleven valt, en een luisterend oor voor waar hun cliënten goesting voor voelen.

Wie nieuwsgierig is, is welkom. Bovendien, wie als vrijwilliger mee wil werken aan al dat schoons, mag zich bij deze geroepen voelen.

Wim Rogiers

In gesprek met

Wim Rogiers is verantwoordelijke bij vzw Briek. De Oostendse vrijetijdsorganisatie groeide uit de vrijetijdswerking van vzw Duinhelm, een organisatie die ondersteuning biedt voor mensen met en beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Briek maakt deel uit van het netwerk 'Iedereen Verdient Vakantie'. Wim participeerde in het Appreciative Inquiry Lerend Netwerk dat Steunpunt Vakantieparticipatie aanbiedt aan haar partners.

Briek startte in 2016 als een zelfstandige organisatie, die haar kantoor en ontmoetingsruimte heeft bij Duinhelm in Oostende. Die keuze om als zelfstandige vzw te opereren heeft een doel: er zijn voor iedere persoon met een verstandelijke beperking die in de omgeving van Oostende woont en zin heeft in vrijetijdsactiviteiten en vakanties met gelijkgezinden.

En wat de naam betreft: die bekt vooral goed. Wim: ‘Briek is een dialect woord voor baksteen. Niet teveel achter zoeken: ja, je kan er een verwijzing in zien naar bouwen, steen voor steen. Maar ’t is vooral toch een woord dat de mensen gemakkelijk kunnen uitspreken en goed onthouden.’

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 maart 2018 in de categorie Toegankelijkheid.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |