Overslaan en naar de inhoud gaan

Oplossingen achter de schermen helpen kinderen aan hun trekken komen

In gesprek met Vrijwilligers van 'Solidair Zwartberg' | 16 februari 2016

Er was eens, in 2011… Een Sinterklaasfeest in Zwartberg (Genk). Een feest voor kinderen uit de buurt. Een feest van spelen en in spanning uitkijken naar de Sint en zijn cadeautjes. Een vrijwilliger zat aan de inkom om iedereen welkom te heten en een kleine bijdrage van 3,5 euro per kind te ontvangen. Een papa met drie kindjes komt aan. Wat er dan gebeurt, zal enkele maanden later het begin van Solidair Zwartberg worden…

… De kinderen zijn in spanning. Enthousiast voor wat komt. Papa betaalt 7 euro. De vrijwilligster kijkt hem aan en zegt dat de prijs voor drie kindjes 10,5 euro is. De man aarzelt, denkt na. ‘Wacht even’, zegt hij dan. Hij draait zich om en verlaat samen met zijn drie kinderen de zaal. Om geld bij te halen, denkt de vrijwilligster nog.

Wat later is de jonge vader er opnieuw.
Niet met extra centen.
Hij heeft nog twee kindjes bij.

‘Dat heeft me toen erg aangegrepen’, zegt de vrijwilligster. ‘Dat kan toch niet, dacht ik. Toch niet hier, bij ons, met zoveel hulpinstanties, zoveel werkingen voor mensen in armoede.’ En er was nog iets: datzelfde Sinterklaasfeest hoorde ze een kind vragen waarom Sinterklaas niet bij hen thuis komt.  

‘Iets’ willen doen

Twee verhalen van uitgesloten kinderen op één namiddag. Het bleef nazinderen. ‘We wilden iets doen. Iets oprichten om mensen in diepe armoede te bereiken. We willen dat elk kind aan zijn trekken kan komen. Dat ze kunnen deelnemen aan een feest in de buurt, aan een kamp, dat ze tijdens de vakantie ook iets kunnen beleven.’ Solidair Zwartberg werd opgericht: een bescheiden organisatie die achter de schermen werkt aan kansen voor gezinnen en kinderen.

Dringende nood opheffen

Sinds 2012 verzamelt Solidair Zwartberg kleding, gebruiksvoorwerpen en geld om dringende noden te kunnen opvangen. Om een winterjas te geven aan een kind, een boekentas te  kopen, een vakantiebeleving te financieren. Om te kunnen doen wat nodig is, zodat een kind kansen krijgt, een gezin op het spoor geraakt. ‘Structureel helpen doen we niet. Eenmalig een nood opheffen kunnen we wel. We willen bijvoorbeeld niet aanvaarden dat een kind flauwvalt op school omdat het geen eten heeft. Dan willen we direct kunnen helpen. Verder zoeken we oplossingen, wijzen we mensen de weg naar hulpverleners en instanties. ’

"Een winterjas, een boekentas, een vakantiebeleving: we willen kinderen geven wat ze nodig hebben."

Unieke samenwerking professionals en vrijwilligers

Professionele hulpverleners en buurtwerkers worden geregeld geconfronteerd met dringende problemen, zitten soms met de handen in het haar. Soms zijn er geen oplossingen, of kunnen die niet snel genoeg georganiseerd worden.  Dan kan de hulpverlener een vraag tot ondersteuning stellen aan Solidair Zwartberg.

Het vrijwilligersteam beslist unaniem en snel. Hulp is in principe éénmalig. ‘Dat kan gaan over hulp om een rekening te betalen en daardoor schuldopbouw te vermijden. Maar meestal gaat het over tastbare dingen zoals kleding, schoolspullen, meubeltjes, geld voor een busabonnement of een nachtkleed voor een mama die naar het ziekenhuis moest. Voor voedselpakketten werken we samen met Sint Vincentius,’ leggen de vrijwilligers uit.

Anoniem

Alles gebeurt anoniem. De vrijwilligers achter Solidair Zwartberg willen buiten beeld blijven. Ze willen ook niet de namen kennen van de gezinnen die ze helpen. ‘De hulpverleners waarmee wij samenwerken weten over wie het gaat en wat er precies nodig is. Zij zijn de verbinding tussen ons en de gezinnen. Daarop vertrouwen we.’

Gezond verstand en naastenliefde

Echte regels bij het beslissen over tegemoetkomingen hebben ze niet. Gaandeweg ontstaan wel richtsnoeren die de vrijwilligers helpen om zorgvuldig te overwegen wat de beste benadering is. Want wanneer wél, en wanneer niet helpen: het is niet altijd eenduidig. ‘Neem nu een tussenkomst in de elektriciteitsrekening: we doen dat wel als dat een gezin helpt om een groeiende schuldenberg te vermijden. Maand na maand bijspringen doen we niet. We willen niet dat onze hulp de zelfredzaamheid van de gezinnen vermindert.’

‘We willen niet in de plaats treden van structurele hulpverlening’, zeggen ze nog. ‘We helpen gewoon, bieden een antwoord waar het dringend nodig is, blijk geven van solidariteit. Want – al willen veel mensen er niet van horen – armoede bestaat en kan heel diep zitten. We aanvaarden niet dat kinderen daar het slachtoffer van worden.’ Solidariteit: voor de groep vrijwilligers van Solidair Zwartberg is dat niet alleen een waarde. Het is vooral een doe-woord.

 

Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd op www.stebo.be en hier overgenomen omdat we het inspirerend vinden voor het netwerk Vakantieparticipatie.
Solidair Zwartberg, anoniem

In gesprek met

De mensen achter Solidair Zwartberg willen anoniem blijven. Ze brengen geld en materiële hulp bijeen om dringende noden van mensen uit de buurt te kunnen opvangen. Zodat een kind in armoede mét boterhammen naar school kan, een Sinterklaasfeest kan bijwonen en tijdens de vakantie ook mooie herinneringen kan opbouwen.

De vereniging werkt achter de schermen. Hulpverleners en buurtwerkers opereren ervoor. Zij signaleren noden en bemiddelen de hulp.

Wil je meer weten over de werking van Solidair Zwartberg? Contacteer dan Stebo-Buurtopbouwwerker Bert Anthonissen | Bert.anthonissen@stebo.be | 089 84 44 42

Dit verhaal werd gepubliceerd op 16 februari 2016 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |