Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemer focust op reizen voor mensen met zorgbehoefte

In gesprek met Kristof Steegmans, WeTravel2 | 23 mei 2017

‘Reizen is een passie, een kunst. Reizen maakt je groter en sterker’, zegt Jenny die onlangs met haar dochter Kenia bezocht. Jenny heeft multiple sclerose en is rolstoelgebruiker. Haar reis werd mogelijk gemaakt door WeTravel2, een reisorganisatie die zich specialiseert in reizen voor mensen met een met een medische of fysieke beperking. Het jonge bedrijf werd gelauwerd met de Toerisme Vlaanderen Award voor ‘Bijzonder Engagement - Iedereen Verdient Vakantie’. We spreken met initiatiefnemer Kristof Steegmans over zijn drive en trots.

Kristof is rolstoelgebruiker en volbloed reiziger. Een avonturier die graag nieuwe continenten ontdekt, zich onderdompelt in vreemde culturen, pioniert en grenzen aftast. ‘En natuurlijk zoek ik liefst van al goed weer op, geniet ik van lekker eten en drinken. ‘Maar ik wil niet afzien op vakantie. Geen trekking in de Noorse koude voor mij dus (lacht). Zon, warmte en ’s avonds een goed bed zijn voor mij deel van een geslaagde vakantie.’

Slapen in de tent WeTravel2
Avontuurlijke vakantie, mét een goed bed.

 

Eerst de bestemming, dan de faciliteiten

‘De meeste reizigers met een beperking zoeken een aangepast verblijf met alle faciliteiten. Maar dat is een relatief kleine wereld. Met WeTravel2 doen dat anders: we gaan uit van een aantrekkelijke basistoegankelijke bestemming en organiseren wat nodig is daar omheen.’ WeTravel2 biedt reisbestemmingen in eigen land en in exotische streken. Van Middelkerke tot Zuid-Afrika, van Houffalize tot Aruba. Alle reisbestemmingen zijn door Kristof persoonlijk bezocht en ervaren: van reis, over verblijf tot excursies in de buurt. De meeste hotels in het aanbod zijn ‘gewone’ hotels die toegankelijk zijn. WeTravel2 zorgt voor de rest: informatie voor een puike voorbereiding, organisatie van vluchten en transfers, alle nodige hulpmiddelen ter plaatse, medische assistentie, aangepaste excursies.

Reizen doe je zelf

‘We zorgen voor alles wat nodig is, maar het reizen: ja, dat moet je natuurlijk zelf doen’, zegt Kristof. ‘Reizen is voorbereiden, je smijten, dingen beleven, omgaan met het onverwachte. Dat heeft op zich niets te maken met al dan niet een beperking hebben. Dat is een ingesteldheid. Reizen is iets dat je leert door het écht te willen en er dan voor te gaan.’ 

Ballonvlucht WeTravel2
"Reizen is een ingesteldheid. Een verlangen. De moed om ervoor te gaan."

 

‘Ik wist niet dat ik het nog zou kunnen’, hoort Kristof zeggen door mensen die hij ontmoet op informatiesessies. ‘Maar ik denk dat iedereen in staat is om te reizen. Als je het zelf wil natuurlijk.’ Zoals een dame die tijdens een beurs in contact kwam met WeTravel2 en ontdekte dat verre reizen naar warme streken wél nog konden. In Marbella ging ze voor het eerst in lange tijd weer het warme water in en zwom zich vrij. Of zoals Koen, rolstoelgebruiker, die zestien vrienden en familieleden meenam naar Tenerife. Of Jeremy, die na een ongeval en revalidatie met zijn moeder naar Malaga trok, zichzelf tegenkwam, opfleurde en uiteindelijk een schitterende vakantie beleefde. En Jenny, een MS-patiënte die haar reismicrobe wil doorgeven aan haar dochter en met haar naar Kenia trok en ginds zorg kreeg van een Keniaanse verpleger.

Tips voor wie opnieuw wil reizen

Gepassioneerde reizigers die plots met een lichamelijke beperking worden geconfronteerd, denken vaak vertwijfeld dat ze hun passie moeten laten varen. Maar dat hoeft helemaal niet, vindt Kristof. ‘Je moet het wel opnieuw leren. Reizen met een beperking is anders. Je weet nog niet wat je lichaam aankan, en dan is het een goed idee om in kleinere stappen te ontdekken wat wél kan. Daarom is het bijvoorbeeld slim om niet ineens en vliegreis van acht uur te boeken, maar een korte reis te maken om te ontdekken hoe je lichaam reageert. Ga voor even uit je comfortzone, een paar dagen naar zee, neem dan eens een korte vlucht. Op die manier kan je het ervaren wat je nodig hebt om van vakantie een heerlijk ontspannende tijd te maken.’

Reizen maakt vrij

Wat reizen met zijn klanten doet, willen we nog weten. ‘Reizen maakt mensen vrijer, sterker, optimistischer’, zegt Kristof. ‘Reizen betekent andere plaatsen ontdekken, andere culturen leren kennen, jezelf als mens verrijken’. Kristof vertolkt hiermee een onderstroom die hij in bijna alle contacten met klanten ervaart. Daarom trekken mensen eropuit, zoeken ze het avontuur, een nieuwe omgeving, de confrontatie met het vreemde. En daarom doet Kristof wat hij doet: omdat iedereen deugd heeft van vakantie.

Foto's: WeTravel2

Kristof Steegmans

In gesprek met

Kristof Steegmans is initiatiefnemer en zaakvoerder van WeTravel2, een reisagentschap voor personen met een beperking en/of medische zorgvraag.  Op z’n 18de kreeg Kristof een duikongeval en is sindsdien rolstoelgebruiker. ‘Maar ik was een ondernemend mens en ben dat nog altijd. Ik ben blijven reizen en wilde uiteindelijk iets met die ervaring doen als ondernemer. Nu zijn wij het enige reisbureau in Vlaanderen dat wereldwijd reizen aanbiedt en zich voor de volle 100% focust op toegankelijk reizen.’

WeTravel2 bemiddelt reizen in binnen- en buitenland en organiseert verblijf, vluchten, transfers, excursies en zorg op maat. WeTravel2 werkt wereldwijd samen met 50 hotels en opereert vanuit Wiekevorst. 

In januari 2017 kreeg WeTravel2 de Toerisme Vlaanderen Award voor ‘Bijzonder Engagement ‘iedereen verdient vakantie’. Kijk hier naar het filmpje.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 mei 2017 in de categorie Toegankelijkheid.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2018 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |