Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensen omarmen is de wereld veranderen

In gesprek met Liset Hamblok over Peter&Meter project | 23 mei 2018

Het grootschalig luisteronderzoek van Iedereen Verdient Vakantie (2017) bracht aan het licht dat vakantiedrempels verbrijzelen wanneer mensen het voor elkaar opnemen. Mensen die zich verbonden weten met anderen, vinden makkelijker de weg en de moed om in het onbekende te stappen. In die verbonden netwerken zetten warme mensen vaak net dat éne stapje meer om mogelijk te maken wat anders onmogelijk zou blijven. We kunnen allemaal het verschil maken voor een ander. Dat is precies wat het peter en meter project in Lommel helpt mogelijk maken. Voormalig directeur van Akindo Liset Hamblok pioniert, gedreven door haar droom dat iedereen erbij kan horen in de samenleving.

Tijdens een gezinsvakantie bij Akindo in 2004 ontmoette Liset een Armeens gezin met twee kinderen. Het koppel woonde in Lommel en had weinig contacten met de omgeving. Ze wilden graag hun kinderen laten dopen. Liset vond twee koppels, monitoren bij Akindo, bereid om peter en meter te worden van de kinderen. Later kwamen er nog twee kinderen bij in het gezin, die elk ook een peter en meter vonden in het netwerk van Liset. Onlangs vierde het gezin het vormselfeest van hun tweede dochter en het doopsel van de twee jongsten. Ruim vijftig vrienden, buren, peters en meters vierden mee. Dit gezin wordt nu omringd door mensen. Het gaat hen goed. Liset: ‘Toen ik hen ontmoette, leefden ze in moeilijke omstandigheden. Nu zie ik gelukkige, trotse en gastvrije mensen.’

Gezin

Ruim vijftig peter, meters, vrienden en buren vierden mee het vormsel- en doopfeest.

 

De keuze: familie worden van elkaar

Sinds 2017 zetten de stad Lommel, het OCMW, het Cultuurcentrum en andere lokale initiatieven hun schouders onder het peter en meter idee. Het afgelopen jaar vonden 22 kinderen een peter of meter. Meer dan 30 volwassenen meldden zich aan om het peter- of meterschap op te nemen van een kind in een kwetsbare situatie.

"Meer dan dertig mensen uit Lommel zeiden ‘ja’ op de vraag: Wil jij familie worden voor een kind?"

Liset: ‘de kern van het idee is er willen zijn voor een kind in een gezin dat amper een netwerk van sociale contacten heeft. Meevieren op momenten die belangrijk zijn voor het kind, zoals een schoolfeest, een verjaardag. Aanvoelen waar je een verschil kunt maken in het gezin: eens mee naar het ziekenhuis gaan bijvoorbeeld. De brug slaan naar sport, vrije tijd en vakantie. Op een vanzelfsprekende en hartelijke manier, die vertrekt vanuit de ander graag zien. Zoals in een familie.’

Vakantie mogelijk maken

Ook de toegang tot vakantie lijkt zich te openen voor mensen die er voorheen amper konden van dromen. Steeds meer gezinnen leren het Rap op Stap kantoor kennen via hun peter of meter. Kinderen vinden de weg naar sport- en vrijetijdsactiviteiten. Peters en meters trekken met hun petekind een dag eropuit. ‘En dankzij de regeling van Rap op Stap kunnen ze die uitstap boeken aan verlaagde tarieven, ook voor de begeleider van het kind. Het is trouwens heerlijk voor de kinderen: samen met peter of meter op uitstap, en genieten van deugddoende onverdeelde aandacht.’

Onverwachte ontwikkeling

Intussen komt van het een het ander, merkt Liset op. Het peter- en meterschap blijkt net zo goed een zegen voor alleenstaande, vaak oudere, mensen. Acht verbindingen zijn al gelegd. Gezinnen van peter en meters gaan op bezoek, brengen iets lekkers te eten en leggen de brug naar wat in de buitenwereld allemaal mogelijk is. Ook daar: de brug naar vrijetijd en vakantie wordt gaandeweg gebouwd. Mensen zijn verbaasd en blij te horen dat het lokale Rap op Stap kantoor hen op weg naar een beetje extra genieten kan zetten.

 

Niks spectaculair, of toch?

Dat klinkt allemaal niet spectaculair, zegt Liset. En toch. De Armeense moeder die nu zelf taart brengt naar oudere mensen. Een alleenstaande moeder van vier kinderen die werk vond, nu kan auto rijden en promotie maakte. Kinderen die trots zijn op hun meter. Buren die soep brengen. Kinderen en hun peter of meter die op uitstap trekken. Gezinnen die ooit in isolement leefden en nu mensen over de vloer krijgen.

"Ik zie veel mensen die blij zijn met de verbindingen die zo ontstaan. Mensen komen terug uit hun huis. Ze komen in beweging, krijgen goesting om te leven."

Liset: ‘Het zijn die kleine momenten van zaligheid. Geluk in eenvoudige dingen. Mensen die niet meer ervaren dat er over hen heen gekeken wordt maar naar hen. Die ontdekken dat iemand naast hen wil staan. Eigenlijk is dit project een manier om de wereld een beetje te veranderen door mensen warm te omarmen.’

 

Geïnspireerd?

Maak werk van verbinding tussen mensen, zegt Liset. Veel mensen hebben behoefte aan een sterkere band met de samenleving. En veel mensen zijn bereid die brug betrokken en hartelijk te leggen. Mensen in kwetsbare situaties zouden geen belemmeringen mogen ondervinden om te kunnen participeren aan de samenleving. En net daar hebben ze anderen voor nodig. Om te ontdekken wat mogelijk is, om de stap te durven zetten. Peter en meters blijken echt wegwijzers te zijn naar school, hulp, vrije tijd en vakantie.

‘Je moet je durven smijten’, zegt Liset. ‘Het probleem van onze tijd is dat we te bang zijn geworden om te mislukken. Maar mislukken is niet erg. Zoeken mag. Het is veel erger om niet te proberen.’  Wil jij initiatief nemen in jouw organisatie of woonomgeving? Liset is graag bereid om haar ervaringen uit te wisselen.

Liset Hamblok

In gesprek met

Liset Hamblok is een sociaal geëngageerd mens. Ze woont in Lommel en zet zich daar actief in om mensen in kwetsbare situaties voluit bij de samenleving te betrekken. Liset was lange tijd directeur van Akindo, een vakantieorganisatie voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en gezinnen. Daar introduceerde ze het project ‘Weer Stralen’, een initiatief dat vrouwen helpt om weer zelfvertrouwen en toekomstperspectieven op te bouwen. Ze is pionier van het peter en meter project in Lommel en werkt daarin samen met de Stad Lommel, het OCMW en verschillende sociale organisaties.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 mei 2018 in de categorie Vrijwilligers.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |