Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen, gezellig en gastvrij. Da's vakantie!

In gesprek met Rap op Stap op toer in Limburg | 13 februari 2018

Medewerkers van Rap op Stap, een Vlaams netwerk van laagdrempelige reisadvieskantoren, verkenden een stukje Limburg. Zelf zien, voelen, ruiken en proeven helpt om vakantiegangers te inspireren ‘ns een onverwachte bestemming uit te proberen. Het fameuze Limburg-gevoel nestelde zich in hun hart. Want inderdaad: Limburgers overdrijven niet als ze zichzelf omschrijven als gastvrij en gezellig. Na hun verkenningstocht begon het creatieve werk. De reisadviseurs stelden betaalbare en toegankelijke vakantiepakketten samen en inspireerden elkaar met hun ideeën.

De Rap op Stappers ontdekten Limburg als vakantiebestemming. Hun indrukken uitgedrukt in schone woorden: Limburgse Vlaai. Open landschappen en verre uitzichten. Gepassioneerde gidsen. Uitgestrekt groen. Warme gastvrijheid. Heerlijk eten. Rust. Samen zijn. Ondoorgrondelijke dialecten. En overal die open armen en dat enthousiasme waarmee bezoekers ontvangen worden. 

Dag 1: Het Limburggevoel ontdekt

Toerisme Limburg, Horizont en Steunpunt Vakantieparticipatie stelden de toer samen. De bus toerde in één dag van Zuid naar Noord. Met stops in Hasselt, Borgloon, Beringen, Hechter-Eksel en Lommel.  

Hostel H

Welkom in Limburg. De toer start in Hostel H, pal aan het station van Hasselt.
Na koffie en nieuwsgierig rondneuzen in de accomodatie, vertrekt de bus richting Haspengouw.

 

Klooster Colen

In de Abdij van Colen, in Kerniel bij Borgloon, bewaren de slotzusters waardevolle religieuze schatten.
Klooster en Kerkje zijn plekken waar een mens stilte vindt.

 

Pastorie en Klokhuis

In Gors-Opleeuw, een schilderachtig dorpje tussen Kortessem en Borgloon startte De Wroeter 
het gastenverblijf De Pastorie. Later renoveerden ze ook het schooltje tot groepsverblijf 'Het Klokhuis'. 
De maaltijd was fan-tas-tisch!

 

B-mine

Wie Limburg zegt, denkt de mijngeschiedenis erbij. Een bezoek aan B-mine, het gloednieuwe belevingscentrum
op het voormalige mijnterrein van Beringen katapulteert ons naar het prille begin van arbeidsmigratie,
hard labeur onder de grond en kameraadschap tussen mijnwerkers.

 

De Lage kempen

Gonny, uitbaatster van kampeerverblijf De Lage Kempen in Hechter-Eksel is wereldberoemd in
Vakantieparticipatie-middens. Omwille van haar gastvrijheid en legendarisch hartelijke zorg voor gasten
die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Gonny ontving de groep met koffie, vlaai en een rondleiding
in de gloednieuwe vakantieverblijven.

 

de Vossemeren, Lommel

Een dag vol indrukken wordt rustig en gezellig afgesloten in de Discovery Bay
van Center Parcs de Vossemeren in Lommel. 

 

Dag 2: Het Limburggevoel omgezet in betaalbare vakantieprogramma’s

’s Nachts werkten de belevenissen nog door. De ochtend na al die Limburgse indrukken gingen de reisadviseurs creatief aan ’t werk, met de vakantiegids van Toerisme Limburg en de gidsen voor daguitstappen en vakantieverblijven van Steunpunt Vakantieparticipatie.

De uitdaging: ontwerp een betaalbaar meerdaags vakantieprogramma: voor een groep mensen met een verstandelijke beperking, voor een bejaard koppel met een hondje, voor 2 anderstalige zussen met hun vier kinderen, voor een groep van 10 personen waarvan er twee meereizen in een rolstoel, voor een alleenstaande vader met drie kleine kinderen, voor 4 alleenstaande dames uit Antwerpen. En tenslotte: maak een programma voor 15 volwassenen, zo goedkoop als ’t enigszins mogelijk is.

Workshop

Van indrukken naar actie: Rap op Stap reisadviseurs en vakantie-organisatoren in sociale organisaties zetten
hun Limburgse indrukken om in betaalbare en laagdrempelige vakantieprogramma's voor uiteenlopende doelgroepen.


Ervaringen en tips werden gedeeld en enthousiast ontvangen. Dat wandelen in de natuur heerlijk en kosteloos is. Dat je ’t indrukwekkend Duits kerkhof in Lommel gratis kunt bezoeken. Dat je je in de Lommelse Sahara op een andere planeet waant. Dat je overal in Limburg avontuurlijk op zoek kunt naar geocaches. Dat je op verschillende plekken in Limburg kunt uit eten in een sociaal restaurant. En dat overal verkeersarme fietspaden liggen. En dan hadden we het nog niet over Bokrijk, Herkenrode, Alden Biesen, het Gallo-Romeins museum, C-mine en de Hasseltse binnenstad.

Limburg maakt blij, lacht Ann Heylen van Toerisme Limburg aan het einde van de dag. Er is zoveel te beleven zonder dat het een gat in je budget moet slaan. ’t Is een waardevol alternatief voor de doorgaans vanzelfsprekend gekozen vakantie naar zee. En dat maakt het extra bijzonder: want vakantie is ook... je wereld groter maken, je land tot in de details ontdekken en jezelf nieuwsgierig onderdompelen in dingen die je nog niet kende. 

fotografie: Robert Boons

Toer Limburg

In gesprek met

Medewerkers van Rap op Stap, een Vlaams netwerk van laagdrempelige reisadvieskantoren, verkenden een stukje Limburg. Bij hen ook begeleiders van enkele sociale organisaties die geregeld vakanties en uitstappen bedenken voor hun mensen. De uitstap - en creatieve sessie op dag 2 - werd georganiseerd door Steunpunt Vakantieparticipatie en Toerisme Limburg. Doel: ideeën opdoen, want wie zelf beleefde, proefde en voelde, kan vakantiegangers beter inspireren en begeleiden om eens een nieuwe stap te zetten. Een stap richting Limburg, waarom niet?

 

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 13 februari 2018 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2018 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |