Overslaan en naar de inhoud gaan

Al spelend bijleren over wetenschap en cultuur? Ook dat kan vakantie zijn!

In gesprek met Bart Bynens | 10 februari 2014

Niet elk kind wordt van thuis uit even sterk gestimuleerd om nieuwe dingen bij te leren. Toch zit dat verlangen er doorgaans wel, weet Bart Bynens, educatief medewerker bij JCW vzw. ‘Kinderen zijn van nature nieuwsgierig’, zegt hij. ‘Op onze kampen bieden we hen de mogelijkheid om al spelend bij te leren over cultureel erfgoed en wetenschappen.’ En dat bijleren wordt serieus genomen: dankzij partnerschappen met onderzoeksinstellingen gaat het er bijzonder ‘echt’ aan toe.

Van nature leergierig

‘De doorsnee deelnemer aan onze activiteiten komt uit een gegoede familie van meestal hoogopgeleide tweeverdieners die hun kinderen stimuleren om dingen bij te leren. Toch merken we dat dat verlangen ook bij kinderen uit andere gezinnen zeker aanwezig is’, zegt Bart. ‘Kinderen zijn van nature leergierig, maar krijgen van thuis uit – om uiteenlopende redenen –niet altijd de kans om hun interessegebieden te exploreren. Sommige ouders weten bijvoorbeeld niet goed wat ze zelf kunnen doen om met hun kinderen aan de slag te gaan of hen te stimuleren. Daaraan komen we met onze activiteiten graag tegemoet.’

"Kinderen zijn van nature leergierig, maar krijgen van thuis uit – om uiteenlopende redenen –niet altijd de kans om hun interessegebieden te exploreren."

Korting waar ze nodig is

Ook financieel kunnen er drempels zijn, weet men bij JCW. ‘Vroeger kregen we regelmatig rechtstreeks van gezinnen of OCMW’s de vraag om een extra korting. We wilden mensen met een beperkt budget zeker de kans geven om aan onze activiteiten deel te nemen, maar vroegen ons af hoe we konden nagaan of die korting effectief bij de juiste mensen kwam. Sinds we bij Vakantieparticipatie zijn aangesloten, is dat vraagstuk opgelost. De praktische kant hoeven we ons zelf niet aan te trekken, en toch kunnen we ons aanbod financieel laagdrempelig houden voor wie daar nood aan heeft.’

Een kind als alle anderen

De kampbegeleiders zijn er doorgaans niet van op de hoogte dat er ook kinderen via Vakantieparticipatie in de groep zitten. ‘Een bewuste keuze’, zegt Bart. ‘Zo start iedereen op dezelfde lijn en krijgt een kind niet het gevoel anders bekeken of betutteld te worden. Daar voelen kinderen zich volgens ons het beste bij: gewoon bij de groep horen, zoals iedereen.’ Dat alle kosten in de kampprijs inbegrepen zijn, helpt ook. ‘Het is nooit een vraagstuk wie zich wel of niet een ijsje kan permitteren als we op uitstap gaan.’

 

 

De meerwaarde van partnerschappen 

Op dagactiviteiten, workshops, weekends en kampen ontdekken kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar al spelend nieuwe dingen rond cultureel erfgoed en wetenschappen. ‘We vertrekken vanuit de waarom-vragen van kinderen en jongeren’, zegt Bart. Voor de meeste kampen gaat JCW partnerschappen aan met onderzoeksinstellingen. ‘Zo kunnen we een grote meerwaarde aanbieden’, legt Bart uit.

"Onder begeleiding van een docent in een labo of windtunnel van een universiteit kunnen werken, is toch een ander verhaal dan zelf wat eenvoudige proefjes doen met keukenzout en azijn."

- Bart

Eigen projecten lanceren

Ook op het Uitvinderskamp gaat het er zo ‘echt’ mogelijk aan toe. Bij het begin van het kamp stellen de kinderen er een eigen project voor rond iets wat ze zelf graag willen uitvinden of heruitvinden. Toiletpapierrolletjes en friscostokjes komen daar niet aan te pas. ‘We gaan kring- en tweedehandswinkels af, zodat de kinderen aan de slag kunnen met materialen die echt aansluiten bij de maquette of het prototype dat ze willen creëren’, zegt Bart. ‘Uiteraard met de nodige trial and error. Bij uitvinden hoort ook het ontdekken dat telkens je één praktische vraag beantwoord hebt, er twee nieuwe bijkomen die op hun beurt om een oplossing vragen.’  

NOPIC

In gesprek met

Bart Bynens is educatief medewerker bij Jeugd, Cultuur en Wetenschap, JCW vzw. De vereniging organiseert vakantiekampen voor kinderen. Zij kunnen er spelenderwijs bijleren over cultureel erfgoed en wetenschappen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 februari 2014 in de categorie Kinderen.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |